senko_rasic

Senko Rašić

Senko Rašić je zaljubljenik u programiranje od kad je kao klinac na poklon dobio C64 bez igrica, a u open source od kad je otkrio Linux. U zadnje vrijeme sve manje programira, a sve više vremena provodi vodeći tvrtku Dobar Kod koja se bavi razvojem web aplikacija za klijente širom svijeta.

Pametno stres-testiranje web aplikacija

Nakon što smo zgotovili našu novu web aplikaciju ili servis, prije puštanja u pogon potrebno je i izmjeriti koliko opterećenje podržava, kako nas pojavljivanje na Index.hr-u ili TechCrunchu ne bi neugodno iznenadilo i uzrokovalo Error establishing database connection i slične poruke.

Većina developera u ovom trenutku poseže za alatkom tipa ab, siege, blitz.io ili loader.io, navedu nekoliko URLova koje alat opetovano "napada" HTTP requestima, i na kraju dobe neku brojku.

Za dinamičke web aplikacije, a pogotovo za API servise, ta brojka je često beskorisna, jer uopće ne testira komplicirano ponašanje korisnika ili aplikacija koje koriste servis.

Na predavanju ću pokazati par primjera gdje standardni load testing alati nisu dovoljni, opisati kako smo mi riješili ovaj problem u svom slučaju, i kako smo rješenje poopćili tako da potencijalno bude korisno i drugima.

Nivo predavanja: srednji

Organizatori

Code at Six Girl Geek Dinners Frontman HR KSET
FutureDEV HUJAK Hrvatska gospodarska komora Javascript Zagreb Python Hrvatska ZgPHP

Sponzori

Bitovi Adobe
Netgen Studio Revolucija logIT iStudio Shoutem Trikoder DSL Platform Metronet Perpetuum Mobile Dobar kod Njuškalo Trilix

Prati nas na društvenim mrežama

fb.com/webcampzg @webcampzg